Miałem okazje, przeczytać artykuł na temat ubóstwa w krajach angielskojęzycznych. Padło tam twierdzenie, że biedne rodziny nie mogą pozwolić sobie na luksus jakim są świeże owoce czy zdrowe jedzenie, ale zarazem stać ich na bezwartościowe gotowce i mrożonki.
![]() |
Bycie kreatywnym w kuchni może zaoszczędzić pieniądze |
Znany kucharz Jamie Oliver podniósł dyskusję żywieniową, twierdząc najubożsi kupują gotowe posiłki, a nie gotują najtańszych opcje od podstaw. Jak powiedział na antenie Radia Times, że u nich społeczeństwo jest ogłupiałe a w innych krajach ludzie lepiej rozumieją jak dobrze się odżywiać - stosując tanie kawałki mięsa, gotują je na wolnym ogniu czy zużywają również czerstwe pieczywo.
Dodał również: "Siedem na 10, najbiedniejszych rodzin w tym kraju wybiera najdroższy sposób wyżywienia swoje rodziny. Poprzez dania gotowe, mrożonki. "
Ale John Dickie, szef grupy dzieci z biedy Akcji w Szkocji (Child Poverty Action Group in Scotland), stwierdził, problemy finansowe mają wpływ na decyzje ludzi żywności. Co jest kwestią oczywistą.
Dodał również: "Siedem na 10, najbiedniejszych rodzin w tym kraju wybiera najdroższy sposób wyżywienia swoje rodziny. Poprzez dania gotowe, mrożonki. "
Ale John Dickie, szef grupy dzieci z biedy Akcji w Szkocji (Child Poverty Action Group in Scotland), stwierdził, problemy finansowe mają wpływ na decyzje ludzi żywności. Co jest kwestią oczywistą.
Rodziny stają przed dylematem, czy zrobić zakupy na tydzień, zapłacić za czynsz, czy energię elektryczną.
Zastanawiam się, czy u nas jest podobnie? Wygląda to równie ponuro, a może jeszcze gorzej?
Szybkie sprawdzenie supermarketów pokazuje dobre ceny dla różnych dań gotowych. Przykładowo w Asda familijne opakowanie makaronu bolognaise (Family Favourites Bolognaise Pasta Bake) kosztuje 3 Funty za 1,4 kg opakowanie, które ze spokojem nakarmi 4 osoby. To nie jest chyba najzdrowszym rozwiązaniem, choć jest bogate w tłuszcze nasycone.
Inne produkty wyglądają podobnie ( jak spojrzymy na półki polskich sklepów i marketów to okazuje się, że najtańsze są wielkie opakowania mało zdrowych czy pożywnych produktów jak np. paczkowane parówki za 6-7 zł za kilogram itd.
Szybkie sprawdzenie supermarketów pokazuje dobre ceny dla różnych dań gotowych. Przykładowo w Asda familijne opakowanie makaronu bolognaise (Family Favourites Bolognaise Pasta Bake) kosztuje 3 Funty za 1,4 kg opakowanie, które ze spokojem nakarmi 4 osoby. To nie jest chyba najzdrowszym rozwiązaniem, choć jest bogate w tłuszcze nasycone.
Inne produkty wyglądają podobnie ( jak spojrzymy na półki polskich sklepów i marketów to okazuje się, że najtańsze są wielkie opakowania mało zdrowych czy pożywnych produktów jak np. paczkowane parówki za 6-7 zł za kilogram itd.
Odżywiając się wyłącznie takimi produktami narażamy się na liczne choroby i osłabienie organizmu.
Profesor Mike Lean, przewodniczący Glasgow University (katedra związana z żywieniem), mówi że supermarkety i firmy spożywcze powinny być zmuszane do przygotowywania produktów wartościowych spożywczo a nie tylko tanich.
Ten postulat powinien być forsowany również i u nas (potencjalnie unikniemy następnie wydatków na leki, czy służbę zdrowia w ogóle - zdrowsze społeczeństwo, mniej kolejek w przychodniach).
Dr Carina Norris konsultant do spraw prawidłowego żywienia dodał: "Jeśli gotujesz potrawy od podstaw, to możesz stworzyć wiele potraw tanich, zdrowych i smacznych".
Carina podrzucił jedną sztuczkę, aby obniżyć koszty w trakcie gotowania, można zastąpić połowę mięsa (jeśli normalnie gotujemy 500 gram, to dajemy 250 gram) soczewicą lub fasolą albo innymi warzywami np. marchewką i groszkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz